<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=298107877804140&ev=PageView&noscript=1"/>

Oppkjøring til Birken med Fredrik Haraldseth

29. juli 2019, kl 09:38

Fredrik Haraldseth (Swix Hard Rocx Cycling Team) har gitt sine oppkjøringstips foran Birken til SWIX

For mange av oss som trives best på to hjul i skogen er Birken et av sesongens store høydepunkt. Den gode stemningen over fjellet og i målområdet er noe jeg gleder meg til hvert eneste år! Uansett om målsetningen er å få en fin tur, slå naboen eller en topplassering i eliteklassen er det viktig å gjøre gode forberedelser for å kunne yte maksimalt. Både kropp og utstyr må spille på lag.

Når det er ca en måned igjen til rittet, begynner vi i Swix Hard Rocx Cycling Team med siste finpuss på formen. Det er mange tøffe og lange motbakker på vei over fjellet, men med riktig trening og innstilling vil bakkene gå som en lek! For å sikre best mulig opplevelse i disse partiene er kjørestyrke alfa og omega.

Trening

3-4 uker før rittet

Nå er det mulig å gjøre en siste innsats for å øke kjørestyrken. Jeg prioriterer gode langturer med drag underveis. En økt jeg kjører mye er 4t langtur i Nordmarka med innlagt naturlige intervaller i bakkene underveis. Da blir det gjerne 4-5 drag og dragtid på 10-15 minutter. Dette er såkalte lavterskeldrag, for dere med pulsmåler eller wattmåler tilsvarende sone 3 eller sweetspot. Dette er trening som gir deg den muskulære utholdenheten til å holde farten oppe hele veien. Samtidig er det krevende økter å gjennomføre, og derfor kutter jeg ned på denne typen trening nærmere rittet.

1-2 uker før rittet

Nå er det viktig å få inn toppfarten og prikke toppformen. Overskudd er viktig, og derfor kutter jeg ned på både mengde og varigheter på intervallene. Tenk deg gjennom løypa, og se for deg hvilke partier som kan bli mest utfordrende. Om du sliter på flatene burde du trene på flate intervaller, og vice versa om du har mest å hente i bakkene. En variant jeg liker selv er å dele opp intervallene etter 45/15 prinsippet. Her er det 45 sekunder innsats, fulgt av 15 sekunder hvile. Denne typen trening innbyr til enda høyere fart og kan være det lille ekstra som hjelper deg med å holde pulja over toppen ved Skramstadsetra.

Den siste uka

Nå nærmer den store dagen seg, og det gjelder å samle overskudd. Jeg gjennomfører like mange økter som normalt denne uka, men kutter ned mengden til det halve. Kjør gjerne en lett intervalløkt på onsdagen for å holde litt spenning i beina. Den siste dagen tar jeg det rolig, og sørger for å fylle karbolagrene. Min personlige favoritt her er pizza og is. Viktig at maten smaker godt om man skal fylle på skikkelig!

Rittet

Før start gjelder det å gjennomføre sine vanlige rutiner, ikke fall for fristelsen til å prøve ut noe nytt og spennende. Når starten går skal vi rett inn i en lang bakke, og her er det om å gjøre å finne sin egen fart så tidlig som mulig. Om man klarer å få en relativt billig reise opp til toppen og gjennom terrengpartiet er det skikkelig kult å gi jernet over de raske fjellveiene som følger!

Hard Rocx Forza Volante LTD 29″ – Rittfulldemper

Utstyr

Når all jobben er lagt ned og det store målet nærmer seg er det på tide at sykkelen sjekkes og fintunes. Det aller viktigste du kan gjøre for sykkelen din er en god vask. Det hindrer unødig slitasje, og samtidig er det en god anledning til å se nøye over delene du vasker og anslå om det er behov for service eller utskiftning. Drivverk i god stand, gode bremseklosser og kulelagre som triller fritt er alle viktige faktorer for å ha en god tur. Dette merker man mye større forskjell på enn hvorvidt ramma er laget av karbon eller metall!

Vi i Swix Hard Rocx Cycling Team bruker alltid produktene fra Swix Bike Care serien. Geniale produkter som gjør at vi sparer mye tid på sykkelvasken.

Spray Degreaser på kjedet og tannhjul, la virke et par minutter og spyl av.
• Spray et godt lag Bike Wash på hele sykkelen, og fyll en bøtte med rent vann mens det virker. Vask av sykkelen med en svamp, og spyl ren.
• Før du setter vekk sykkelen legger du ny olje på kjedet, og tørker av det overflødige med en gammel fille. Min personlige favoritt er Bike Lube Dry som både er slitesterk og ekstremt smussavvisende. Om det skulle være skikkelig tøffe forhold med mye regn og slitasje på drivverket er Bike Lube Wet en vinneroppskrift.

Lykke til med oppkjøringen og god tur over fjellet!

Forrige
Sterk prestasjon i eliteklassen og Europamester i klasse M55...
Neste
Dobbeltseier i Grenserittet...